Ouder-Amstel Anders wil uitleg over ‘zure’ hertelling

Interview met NRC geschreven door: Mark Middel

Op de verkiezingsavond dacht Ouder-Amstel Anders (OAA) nog de grootste partij te zijn geworden in Ouder-Amstel. Zestien stemmen was het verschil met de VVD. Maar na de definitieve telling een dag later bleek dat toch de VVD de grootste partij is in de gemeente – met een verschil van vier stemmen.

De reden voor het verschil is dat „een dag later een pakketje met twintig VVD-stemmen werd gevonden”, zegt fractievoorzitter Paulette Koek-Baks van OAA, dat niet bij de collegeonderhandelingen betrokken is. Zij wil nu „plausibele antwoorden” over de gang van zaken.

Ouder-Amstel deed mee aan een stemmentelexperiment waarbij er een snelle voorlopige uitslag was. De latere telling per kandidaat leverde een andere winnaar op. „Enorm zuur”, vindt burgemeester Joyce Langenacker (PvdA). Om de verwarring weg te nemen, volgde een hertelling.

Koek-Baks zegt het meest verbaasd te zijn dat bijna alle eerst niet meegetelde stemmen „voor de VVD” waren. „Ook mist op één velletje van het proces-verbaal van de verkiezingsuitslag een handtekening en zijn er handmatig cijfers veranderd.” Mocht haar onvrede niet weggenomen worden, zegt Koek-Baks, dan wil ze via de rechter alle verkiezingsdocumenten laten achterhalen.

1 Reactie
  • Rob Schimmel
    Geplaatst op 23:24h, 23 april Beantwoorden

    In andere landen wordt nog weleens een container met stembiljetten er tussen gefrommeld en daar zijn wij dan uiterst verontwaardigd over en we noemen dat kiezersbedrog.
    In Ouder Amstel is een envelop gevonden met net voldoende VVD stemmen om een meerderheid te vormen. Waarom zullen wij dit anders noemen.
    Dat de VVD maling heeft aan onze dorpsbelangen blijkt wel dat deze partij een coalitie vormt met uitsluitend landelijke partijen.

Geef een reactie