’Verkiezingsuitslag Ouder-Amstel verloochend’

D66, VVD, GroenLinks en PvdA willen samen de komende vier jaar een coalitie vormen. Dat hebben de vier partijen maandag bekend gemaakt. Zij gaan de komende periode verder onderzoeken of de samenwerking kans van slagen heeft. Het CDA, de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, voelt zich enorm buitenspel gezet. Ook Paulette Koek-Baks van Ouder-Amstel Anders is boos.

De vier partijen laten weten dat de liberale, sociale, maar vooral progressieve uitgangspunten van de fracties goed bij elkaar aansluiten. D66, VVD, GroenLinks en de PvdA denken bovendien dat zij in deze samenwerking hun verkiezingsprogramma’s het beste kunnen verwezenlijken. ‘De ruime meerderheid die deze partijen vormen in de gemeenteraad, zal een sociale basis bieden voor een coalitie de komende vier jaar,’ zo laten de vier partijen weten aan deze krant.

Rineke Korrel van het CDA, de winnaar van de verkiezingen en Paulette Koek-Baks van Ouder-Amstel Anders (OAA), de enige partij in de raad met zetelwinst, voelen zich buitenspel gezet. Volgens het CDA en OAA wordt door D66, VVD, PvdA en GroenLinks de verkiezingsuitslag verloochend. Dit vinden zij niet passen bij partijen die integriteit en democratie belangrijk zeggen te vinden.

Zij laten weten: ‘CDA, OAA en Natuurlijk Belang zien graag een transparant en zorgvuldig collegeonderhandelingsproces, waar alle partijen aan deelnemen en hun inbreng kunnen leveren. CDA , Ouder-Amstel Anders en NB betreuren deze gang van zaken zeer ernstig. Met name voor een groot aantel kiezers van Ouder-Amstel die 19 maart hun stem hebben uitgebracht.’

Het CDA heeft, als grootste partij in Ouder-Amstel,  maandagavond haar visie gedeeld op de verkenningsfase. De aanpak van het CDA is het aanstellen van een externe informateur. Deze informateur verkent de opties op basis van de verkiezingsuitslag door gesprekken met alle partijen en rapporteert terug aan de lijsttrekkers. Binnenkort zal er volgens het CDA en OAA meer duidelijkheid zijn welk collegesamenstelling de komende vier jaar het meest effectief is en kan rekenen op een breed draagvlak.

Afgelopen woensdag vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het CDA werd de grootste. 1329 mensen stemden op de christen democraten, dat is 21,22 procent van de stemmen. De partij had in 2010 drie zetels en behoudt deze nu ook. D66 kreeg woensdag 1295 stemmen (20,68 procent van de stemmen). De partij heeft nu, net als in 2010 drie zetels in de raad. De VVD is de derde partij geworden. 1052 mensen stemden op de liberalen, dat is 16,8 procent van de stemmen. De partij heeft nu twee zetels in de raad. Dat was in 2010 nog drie. De PvdA heeft 705 stemmen gekregen en staat daarmee op nummer vier en heeft net als vier jaar geleden twee zetels. Ouder-Amstel Anders heeft er ten opzichte van vorig jaar een zetel bijgekregen en heeft er nu twee. De partij heeft 694 stemmen binnengehaald. GroenLinks heeft 640 stemmen gekregen en behoudt zijn twee zetels. 640 mensen stemden op GroenLinks. Natuurlijk Belang is de zevende partij geworden. 548 mensen stemden op deze partij. Natuurlijk Belang heeft, net als vier jaar geleden, een zetel in de raad.

Bron:       Nr. 13, 88e jaargang  |   woensdag 26 maart 2014   |     Stasja Bresser-Köhler    |     Weekblad voor Ouder-Amstel

Geen reactie's

Geef een reactie