Woonark bewoners verliezen mogelijk recht tot verkoop

DUIVENDRECHT – Al 43 jaar ligt de Jan Griffejoen met zijn woonark op dezelfde plek in de Duivendrechtsevaart. Zijn broodwinning is een ijzer- en houthandeltje in de schuurtjes in zijn tuin. Deze tuin verdwijnt binnenkort als er een BMW-garage op slechts een meter van zijn ark verreisd. Daarnaast raakt hij deze week misschien ook het recht om zijn boot door te verkopen kwijt.

Aankomende donderdag wordt er in de gemeenteraad over het lot van alle woonschepen in Duivendrecht gestemd. In de raad wordt het bestemmingsplan Amstel Businesspark Zuid vastgesteld. Hierin wordt ook een woonbotenbeleid meegenomen. Dat is er er momenteel nog niet in de gemeente terwijl er vijfentwintig woonboten en arken liggen.

Het college stelt voor om twaalf woonschepen te legaliseren. Dit betreft de woonboten langs de Willem Fenengastraat. Vier boten moeten helemaal weg terwijl de bewoners van de overige negen woonboten persoonsgebonden overgangsrecht wordt aangeboden. Dit betekent dat ze op hun boot mogen blijven wonen maar dat hij eigenlijk ruimtelijk niet aanvaard is. Hierdoor mogen de ze hem nooit verhuren of verkopen. Hun onroerende goed is dus niets meer waard. Een flinke klap voor bewoners, waaronder Griffejoen.

“Ik heb me altijd aan de bestaande regels gehouden,” benadrukt om de 61-jarige Duivendrechter. “Tot 1976 betaalde ik havengeld aan Amsterdam, daarna moest ik afdragen aan het waterschap. Mijn gemeentebelastingen en heffingen heb ik altijd netjes betaald maar nu heb ik straks niets meer.”

Omdat woonarken in geen enkel bestemmingsplan voorkomen, zijn ze officieel illegaal. De twaalf woonboten langs de Willem Fenengastraat liggen volgens het college in een lint, waardoor gelegaliseerd kunnen worden. Paulette Koek-Baks van Ouder-Amstel Anders vindt dit een scheve situatie. “We zien het liefst dat alle woonbootbewoners dezelfde rechten krijgen,” zegt het raadslid.

Amendement

“Donderdag ga ik een amendement indienen waarin we voorstellen dat alle woonarken gelegaliseerd worden. De boten die op een onwenselijke plek liggen, waaronder die van Griffejoen, kunnen we verplaatsen naar elders in de haven, waar ze ook in een lint komen te liggen.” Griffejoen juicht het plan van Paulette Koek-Baks toe. “Als ik op een alternatieve ligplaats gelegaliseerd zou worden, vertrek ik met alle liefde. Zeker omdat ik door de nieuwbouw van de BMW-garage naast mijn ark al geen kant meer op kan.”

Koek heeft zo’n beetje alle fractievoorzitters meegenomen naar de Duivendrechtsevaart, waar de arken liggen. “Veel raadsleden kenden de locatie alleen van luchtfoto’s. In het echt is de situatie beter uit te leggen. Hoe de stemming donderdag afloop? Ik hoop dat ik mijn collega-raadsleden aardig heb weten te overtuigen maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit.” Het wordt donderdagavond tijdens de raadsvergadering hoe dan ook spannend voor de Duivendrechtse woonbootbewoners en voor Koek-Baks zelf. “Ik ben vanaf april zo druk met de zaak bezig geweest, dat ik vannacht zelfs over woonboten heb gedroomd,” grapt ze.
De raadsvergadering vindt morgen plaats op het gemeentehuis aan de Vondelstraat 1 in Ouderkerk.

Geen reactie's

Geef een reactie